17 de desembre 2007

(246) Suspesos en els fets i en les formes

Article publicat avui al Diari de Girona

Com a responsable de pressupostos del grup parlamentari a Madrid he pogut viure la manera com treballen els socialistes per aconseguir l'aprovació dels comptes de l'Estat. Ha estat un trist final de legislatura, la seva actitud ha estat la d'uns mals perdedors, davant la presentació d'esmenes a la totalitat per part d'una majoria de grups parlamentaris, els socialistes van decidir actuar a la contra.


Com que vam ser coherents en la defensa dels interessos del país, i vam mantenir l'esmena a la totalitat fins a la votació, malgrat les moltes pressions rebudes, pressions de tota mena que en algun moment varen semblar amenaces, la direcció del grup parlamentari socialista va decidir "ni aigua als republicans", es va imposar les tesis de duresa de la portaveu adjunta del PSOE, Teresa Cunillera, lleidatana ella, que va guanyar la partida interna.


Avui podem veure l'error d'aquesta suïcida estratègia que ha portat a la pèrdua dels papers per part del PSOE. El veto als pressupostos en el seu tràmit al Senat ha visualitzat l'error de l'estratègia socialista, malgrat tot, gens d'autocrítica. En lloc de negociar les coses van tirar pel dret i ara han vist les conseqüències de no donar-nos «ni aigua».


Aquests dies des de les comarques de Girona, els diputats socialistes i de CiU es retreien mútuament les culpes de la situació, en un afany de voler amagar les seves culpes. Els dos partits s'acusaven mútuament de perdre esmenes per la seva manera d'actuar, ara cap dels dos partits s'han recorda de la roda de premsa conjunta de Jordi Xuclà i Àlex Sáez presentant com un èxit una esmena rebaixada pel Castell de Montsoriu de 200.000 Û (esmena inicial presentada per Esquerra i CiU d'un milió d'euros, rebaixada a una xifra inexecutable).


Amb aquesta actitud de no donar-nos ni aigua, els socialistes haurien de demanar disculpes i sobretot explicacions per haver rebaixat en 200 milions el Fons d'immigració (fons augmentat a 400 milions d'euros per una esmena aprovada d'Esquerra), fons destinat a les Comunitats Autònomes i Ajuntaments, que veuran com no augmentes les aportacions, en el cas de Catalunya, s'han perdut uns 50 milions d'euros per una pura maniobra d'estratègia electoral.


L'altre dia aquest diari demostrava en el seu informe d'activitat dels diputats i diputades gironines , que els socialistes suspenien en la feina feta, jo hi afegeixo en les formes, desapareguts durant quatre anys, mai han batallat per aquestes comarques, mai han donat explicacions pel no compliment dels acords parlamentaris (millores en el TAV al seu pas per Bàscara, l'incompliment de les partides pressupostaries aprovades, etc).


Vistos els resultats i les formes d'actuar, avui podem dir que Girona va perdre dos diputats a les passades eleccions generals, han estat en el paper que «els pertocava», donar suport a les decisions de la direcció del PSOE, malgrat perjudiquessin a Catalunya. Carregar ara contra Esquerra per l'actitud de defensa del país, és pura hipocresia.


L'actitud que va tenir Esquerra l'any passat d'oposició als pressupostos ha permès que aquest any el Ministeri interpretés més favorablement l'addicional tercera de l'Estatut, i serà sens dubte l'actitud de fermesa la que permetrà que acabem guanyant la batalla. Que els socialistes no es preocupin, la propera setmana el veto s'aixecarà i tindran pressupostos, uns pressupostos que tenen una millora per Catalunya, (no ens regalaran res, és una petita part del que ens deuen) però que queden lluny de les necessitats i d'allò que Espanya ens deu.


I en l'aspecte social han fet un mal favor a les classes mitges de tot l'Estat, han venut i segueixen venent anuncis publicitaris de promeses que encara avui no han arribat als afectats.I per últim, que els diputats de CiU siguin més fidels a allò que proclamen, que el seu sobiranisme sigui realment de pedra picada, que no venguin fum perquè acabant desorientant a la ciutadania.


Junts faríem moltes més coses en positiu que separats. Vàrem proposar un pacte gironí per les infraestructures. Ni PSC, ni CiU van respondre. Ara, de cara les properes eleccions, ens cal més que mai un gran acord per les comarques gironines. Nosaltres hi estem disposats.


Joan Puig

*Portaveu adjunt del Grup Parlamentari d'Esquerra i portaveu a la Comissió de Pressupostos

14 comentaris:

Anònim ha dit...

Quina obsessió amb el socialistes... Si els que et deixarán fora de Congrés seran els del PP!!!

Anònim ha dit...

els del PP no hi són, a data d'avui grups parlamentaria representats PSC, CiU i Esquerra.

Per tant parlem d'aquells que no fan la feina segons el diari de girona.

Obsessió res, fets.

Anònim ha dit...

Els que tenen obsessió pels republicans son els del PSC, el mateix Montilla va acusar d'indis als diputats d'Esquerra

Anònim ha dit...

Que analisis politico más bueno Joan!!!
Sigue a sí y tendremos, para nuestra desgracia, una diputada de Blanes, en lugar de un diputado de Blanes.
A ver si te enteras que tu enemigo para ser diputado es el PP... Hay 5 diputados fijos (2 CiU; 2 PSC y ERC) y 1 que baila entre ERC y PP, lo sabes perfectamente y sigues atacando al PSC, áun a costa de tu propio interes. ¿Porqué? No lo sé... Solo se me ocurre la fábula de el escorpión...

Anònim ha dit...

esteu obsesionats amb en Puig, aquests moments esquerra te dos diputats, i ara els vol consolidar, per tant tots podem evitar que el PP recuperi la presencia a Girona.

L'article referit és una explicació del posicionament dels pressupostos, com han fet PSC i Ciu

Anònim ha dit...

Joan tenen raó el teu "ENEMIC" es el PP, deixals estar.

Anònim ha dit...

Perdoneu el PP pot ser el rival, pero cal explicar les vergonyes del PSC, desaparegut en la defensa de Catalunya.

Per tant el vot a esquerra és el més util impedeix que el pp entri i aspira a superar al PSC a Girona.

Anònim ha dit...

La perdida de votos de PSC benefiaría siempre al PP,nunca a ERC. Para que los vosotros os beneficiarais de los votos "perdidos" por el PSC, el PP tendría que perder votos, 1 de cada 2.
La única explicación que veo, es que quereis perder el escaño en Girona, solo por vuestra obsesión contra los socialistas.
Atacar a los socialistas mucho, que contra la derecha se vive mejor, ¿no?

Anònim ha dit...

A Girona, és on esquerra pot agafar vots dels socialistes invisibles.

Per tant el vot util a Girona és votar esquerra,l'únic que garanteix que el PP és quedi sense represntació

Anònim ha dit...

El vot util es el de ERC, aixo está clar, pero que el PSC no baixi, si no es quedem amb 1.

Anònim ha dit...

Que baixi el psc, no vol dir que el PP obtingui el diputat

Anònim ha dit...

Segur 1 diputat menys del PSC va al PP, nosaltres si perdem 1 també va al PP

Anònim ha dit...

ni ciu ni psc, perden diputats, nomès s'ho juga esquerra i pp, per tant cal votar a esquerra per evitar que el pp tingui representacio

Anònim ha dit...

Preguntale a tu diputada y al jefe de prensa de tu partido.Vosotros al final siempre igual.Ni si n i no ni blanco ni negro.No sois utiles en tareas de gobierno real.Quiero decir que en lo que se refiere a mirar por el bien de los ciudadanos totalmente inutiles.Solo os rige el tratar de estar siempre en la noticia y no en la responsabilidad.O sea sois unos completos irrespñonsables politicos.Pero ya queda poco os lo van a hacer pagar en las urnas como ya os lo han hecho pagar en municipales y autonomicas.JFO