02 de març 2008

(333) Només Esquerra pot aturar el PP a Girona

Acte central a l'audiori de Girona
http://www.stoppp.cat/

El candidat d'Esquerra per Barcelona, Joan Ridao, ha plantejat Esquerra com ‘l'única força política capaç d'alliberar Girona de la dreta més rància i anticatalana', en referència al PP, precisament en una demarcació on el sisè diputat gironí se'l disputen PP i Esquerra.

En el míting central de la campanya, Ridao i Carod-Rovira, han insistit en la 'unitat dels diputats catalans de tradició democràtica' per 'collar Zapatero en la seva investidura i posar-li com a condició la publicació de les balances fiscals i el nou model de finançament’. Ridao també ha carregat contra CiU i PSC. En el primer cas, per 'no aclarir si donarà suport al PP’; en el segon, per no aclarir si 'també trencaran la disciplina de vot' els diputats socialistes catalans ‘si el PSOE proposa Bono com a president del Congrés’.

D'altra banda, el número dos per Girona, Joan Puig, ha aprofitat la seva intervenció per denunciar un xantatge del PSOE a Esquerra: ‘donar suport la Llei de la memòria històrica a canvi de no tancar Ràdio 4’.

L'acte central de campanya d’Esquerra s'ha celebrat a Girona, capital de la demarcació on hi ha en joc un escó amb el PP que en les darreres eleccions va obtenir Esquerra. Es tracta de Joan Puig, número dos a la llista gironina, o Alicia Sánchez Camacho, del PP. Si el tornés a guanyar Esquerra, el PP no tindria representació a les comarques gironines i els sis diputats gironins es repartirien a parts iguals entre PSC, CiU i Esquerra, dos per cadascun, com actualment.

Ridao, al finalitzar l'acte, s'ha remès a la llegenda de Sant Narcís, patró de Girona, per explicar que 'com les mosques de Sant Narcís, Esquerra alliberarà la ciutat de l'ocupant'. En aquest cas, de la 'dreta més anticatalana i més rància'. Per la seva banda, el president del partit, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha apel•lat a la unitat de les forces catalanes 'de tradició democràtica per anar juntes al Congrés dels Diputats i condicionar la investidura de Zapatero’. 'No hem anat junts a favor de la publicació de les balances fiscals'?, s'ha preguntat, com també ‘del concert econòmic, la gestió dels aeroports, el retorn de tots els papers de Salamanca’, entre d'altres, ha dit. 'Tinguem el coratge nacional i la valentia democràtica de dir-ho junts a Madrid', ha insistit, afegint que si Zapatero no acceptés aquestes condicions, no se l'hauria de fer president.

Ridao ha apuntat les balances fiscals i el model de finançament com a condicions bàsiques. CiU i PSCDurant el míting també hi ha hagut paraules per a CiU i PSC. En el cas de CiU, Ridao ha insistit que votar-los seria donar un 'xec en blanc que ningú no sap qui cobrarà', i li ha recriminat que no hagi aclarit si donarà suport a Mariano Rajoy en el cas que guanyi les eleccions 'amb un sol vot més que el PSOE'. Ridao ha contestat a les declaracions de Mas, que ha dit que quan Esquerra ha tingut la clau a Madrid, l'ha desaprofitat, i ha dit que en realitat aquesta clau l'ha fet servir per obrir la casa del progrés. Ridao ha remarcat que ‘CiU va obrir la casa dels horrors', en referència a la retallada de l'Estatut de Catalunya, i la 'porta del Majestic' en referència al suport dos anys consecutius a la investidura d'Aznar.

Pel que fa al PSC, Ridao ha lamentat que la candidata d’aquest partit, Carme Chacón, no respongués a la seva pregunta en el debat a TV3 sobre si el seu grup parlamentari 'trencarà la disciplina de vot i votarà en contra de fer Bono president del Congrés’. Demostració matemàtica del vot útilEl cap de la llista per Girona, Francesc Canet, ha reclamat el vot útil cap a Esquerra, perquè és precisament en aquesta circumscripció on es disputa un escó amb el PP. Canet ha afirmat que 'milers de vots socialistes es llençaran directament a la paperera i serviran només per fer Alicia Sánchez Camacho diputada', és a dir, 'perquè Rajoy tingui un diputat més'.

En la meitat de l'acte, s’ha projectat en una pantalla gegant una presentació de vídeo per demostrar matemàticament, a través de la llei d’Hondt, com a Girona els diputats no triaran els candidats barcelonins, Herrera, Ridao o Duran, sinó en realitat es farà una tria entre l'escó d'Esquerra o el del PP. 'Per evitar que el PP recuperi Girona, només hi ha quatre combinacions', mostrava el vídeo. 'Que el PSC tripliqui els vots del PP, que CiU tripliqui els vots del PP, o que Esquerra dobli els vots del PP', és a dir, 40.000. 'Les matemàtiques són així, a Girona només hi ha un diputat en joc. PP o Esquerra, tu decideixes', acabava el vídeo.

Xantatge del PSC El número dos per Girona, Joan Puig, ha assegurat en el seu discurs que els socialistes van fer xantatge a Esquerra per aconseguir aprovar la Llei de la Memòria Històrica. Segons ha dit, el portaveu del grup parlamentari independentista a Madrid, Joan Tardà, va rebre una trucada de la llavors diputada Carme Chacón en què li va assegurar que si votava a favor de la Llei de la Memòria Històrica, Radio 4 no es tancaria.

El míting central de campanya d’Esquerra, el més multitudinari de tota la campanya i un dels més multitudinaris i espectaculars d'Esquerra que s'ha fet mai als Països Catalans, s'ha celebrat a l'Auditori del Palau de Congressos de Girona, on han assistit més de 1.300 persones. Durant l'acte, hi hagut també una actuació musical i les intervencions de la número 3 per Girona, Laia Cañigueral, i el secretari general d'Esquerra, Joan Puigcercós, que ha apostat pel 'divorci de Catalunya i l'estat espanyol’.