02 de març 2008

(332) Votant ERC s'atura el PP, que és el que volen la majoria de gironins,

http://www.stoppp.cat/

“Entrevista publicada aquest dissabte al diari de Girona

L.Fanals, Girona.
Després d'haver deixat l'Ajuntament de Blanes, Joan Puig (Malgrat de Mar, 1959) està treballant durament aquesta campanya per mantenir l'escó i evitar que se l'emporti el PP.


-Vostè és el "sisè diputat"que balla i que tothom es disputa. Se sent en perill?-No, per una feina feta. És bo que tots vulguin el sisè diputat, però el vot útil es concretarà en Esquerra. Votant ERC s'atura el PP, que és el que volen la majoria de gironins, que no es deixen enredar per un PP que està a l'extrema dreta pura i dura. La gent no és tonta i entén que la gent que va mentir amb 200 morts sobre la taula l'11-M no pot tenir representació a Girona. És una lluita explicativa de la feina feta. Es tracta de triar algú que ha estat pensant en les comarques de Girona o algú que ha estat ?desaparegut durant 4 anys i només ha vingut ara en campanya. Diuen que m'agraden els reptes; fa 4 anys era un impossible i ara estic molt animat per repetir-ho.
-Estan centrant la campanya en evitar que surti el PP. Els ciutadans els poden retreure la falta de propostes pròpies?-No, perquè nosaltres no centrem la campanya només en això, sinó també en les propostes i la feina feta. Jo he defensat el territori, he estat al costat dels alcaldes i regidors en temes com la millora de les condicions del tren d'alta velocitat. El PSC, mentre no tingui grup propi, no pot donar mostres de credibilitat. Jo els dic diputats-grans magatzems, perquè mentre hi siguin a l'hora de votar, poden dedicar tot el temps a passejar per Madrid. I al final, tots demanen el vot útil. El PSC-PSOE només està dient que "ve el coco", i tenen raó, si no hi vas, vénen ells. Però a Girona, és ERC qui l'atura. A més, en feina feta no hi ha color. Els tres diputats que hem estat a Madrid hem fet una feina i ens hem mantingut ferms amb les comarques de Girona, cosa que no poden dir els altres diputats gironins. El PSC depèn del PSOE, per tant fa el que diu el PSOE i mai s'han aixecat en contra d'alguna decisió del PSOE. I CiU, a la qual respecto la feina, no ha prioritzat sempre els interessos dels gironins.
-En el llibre "El més calent...al front de Madrid" expliquen l'hostilitat amb què s'han trobat. Es pot fer pedagogia i canviar-ho? -La pedagogia que fa ERC és parlar clar, dir que aspirem democràticament a la independència. Mentrestant, defensem els interessos de Catalunya. L'hostilitat es combat dient el mateix aquí que a Madrid. Jo crec que els altres no ho han fet. I els demòcrates de Madrid agraeixen que els parlis clar, i que vulguis tenir veu pròpia. Però també hi ha un entorn més hostil, que no està per tonteries. Jo crec que el PSOE no ha estat sempre a l'alçada de circumstàncies.
-Francesc Canet comentava que la seva feina a Madrid s'havia vist eclipsada per l'espisodi de la piscina. Creu que ha estat així? -Per la piscina he patit una de les campanyes més bèsties contra un diputat que s'han produït. Vaig tocar gent poderosa, i aquesta gent s'ha empipat. Però no me'n penedeixo. Allò ha permès que a Mallorca el PP hagi perdut les eleccions, ERC hi ha tingut presència, hi ha hagut un canvi i hi ha un govern amic en tema de cultura i llengua catalana. Ha valgut la pena. Això és una part, però darrere hi ha molta feina. Sóc el diputat gironí amb més iniciatives i més intervencions. S'ha focalitzat en aquest episodi, tot i que no vam fer cap acte il·legal -ens ho va reconèixer el Suprem- i ara només falta que compleixin la Llei de Costes. A vegades és l'anècdota que queda, però hi ha una feina feta: la comissió de l'11-M, la comissió dels pressupostos, etc.
-Parlant de pressupostos, al principi de legislatura els van donar suport i ara, en els últims, no. Què els va fer canviar d'opinió? -Hi ha dues fases: una durant la tramitació de l'Estatut, en què hi havia compromisos, el PSOE va negociar i es van acceptar les nostres propostes. A partir de l'incompliment de l'Estatut, de la presa de pèl, hi ha un distanciament i plantegem les coses clarament. Si no ens arribem a plantar, la disposició addicional tercera no s'aplica correctament. ERC té uns principis, i no creiem en els xantatges. Això a vegades els ha trastocat. Zapatero, amb la llei de la memòria històrica, va intentar fer canviar el nostre posicionament i ens va oferir salvar Ràdio 4 si votàvem la llei de la memòria històrica tal com estava. Nosaltres vam dir que no, i avui hem salvat Ràdio 4 i hem mantingut fidelitat al compromís cap a la gent de la memòria històrica.
-Veuen factible que ERC doni suport a la investidura de Zapatero? -Abans d'asseure'ns, publicació de les balances fiscals. I volem que Catalunya cobri per avançat: no fiarem. Per això estan dient que volen altres partits perquè abarateixen el cost, ja que prioritzen altres coses, no el país. PSC i CiU porten al seu programa un model de finançament de concert econòmic. Jo els preguntaria: fins quan aguantaran el compromís? L'Estatut ja parlava d'això, però uns van desaparèixer i els altres amb una nit se'l van carregar. Ara ho posen al programa una altra vegada. Això és el que fa perdre la credibilitat a la política. Aquest país no podrà ser competitiu ni socialment avançat si el finançament no s'arregla en aquesta legislatura. I si anem junts, el govern espanyol, el PSOE, haurà de rectificar. Però a la crida aquesta que hem fet a respondre conjuntament, no hi ha resposta.
-A més de desenvolupar l'Estatut, què cal fer els propers 4 anys? -L'arribada de l'Alta Velocitat, que és prioritària a Girona, no pot tapar les necessitats que tenim. Que el TAV, com que suposa molts milions, no ens tapi la realitat, que és inversió en rodalies, compliment de les infraestructures a un ritme adequat i d'altres necessitats per fer competitiva Girona.
-Si no surt escollit, què farà? -Vaig deixar de fer de regidor de Blanes perquè era un compromís que ja tenia, i estic convençut que vaig a fer de diputat a Madrid. De tota manera, si no surto o no prenc possessió estaré a les ordres del partit. Un està en llocs, i quan acaba s'ha de tornar. Ha estat un plaer ser diputat d'ERC a Madrid, i l'experiència s'ha de compartir i traslladar. Si no surto, tornaré a la meva vida privada. Ara, això no vol dir que deixi la política. No desapareixaré del debat polític. Seguiré donant la meva opinió a través dels canals i espais que existeixen. Potser sóc complicat, però sóc així i dic el que crec. Estic encantat d'haver tingut l'oportunitat de passar 4 anys a Madrid, i si puc repetir, hi aniré amb més força i amb l'experiència acumulada.