16 de gener 2008

(264) El Salvador i el FMLN (4)

Estic apunt de finalitzar la meva visita a El Salvador, avui ha estat un dia intens, el mati he estat rebut per l’Alcaldessa de la capital i propera candidata pel FMNL Violeta Menjibar. Després d’una explicació i visita a l’Ajuntament he estat rebut pel Consell Municipal que celebrava sessió oberta i he pogut dirigir unes paraules, molt amablement m’han declarat “Huésped Distinguido” i la mateixa alcaldessa ma fet lliurament de la distinció.

Després he visitat l’Ajuntament de Santa Tecla (175.000), una de les ciutats mes grans de El Salvador, que va quedar molt afectada pel terratrèmol de 2001, una alcaldia molt dinàmica on el seu alcalde ha volgut fer-me una intensa visita per ensenyar-me com aprofitant l’ajuda que els hi arriba.


Al migdia he dinat amb bona part de la junta del Casal Català de El Salvador, amb qui he pogut compartir les seves inquietuds i les seves vivències, llàstima que hàgim tingut tant poc temps per parlar per culpa de la intensa agenda programada.


I finalment, un dels moments més emotius, me desplaçat a “San Antonio los Ranchos” un dels municipis on és va viure més intensament la guerra, on la guerrilla és va fer més forta i la mateixa repressió per assistir a la projecció d’un documental sobre el conflicte. “Los López” és el seu títol i explica el drama d’aquest llarg conflicte (1979-1992) explicant la vida d’aquesta família, precisament la família de la diputada que m’ha preparat el programa Mirtala López.


Una família que va perdre 7 membres, una família que és va quedar sense cap home viu, tots van ser assassinats per la dictadura salvadorenca. L’acte ha finalitzat amb unes paraules de la mare, que amb una gran enteresa ha reivindicat i ha recordat el sacrifici de milers de ciutadans que van lluitar per aconseguir la llibertat.


El documental fet per la universitat de El Salvador hi ha col·laborat un català que he conegut aquest vespre, i amb qui he quedat per tal de poder passar el documental a Catalunya en les properes setmanes, ja que torna per uns dies al País. D’aquí unes hores participaré als actes commemoratius del setzè aniversari dels acords de pau i després tornaré cap a casa.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Espero que ens diguès quelcom del llibre que ha fet el grup parlamentari.

Bona tornada