13 de gener 2008

(260) El Salvador i el FMLN (2)

Acabo d’arribar del segon dia d’estada amb els companys del FMNL, ha estat una jornada intensa i engrescadora, a les 9 del mati ja m’esperaven a l’entrada a l’hotel, en un 4x4 ens hem dirigit a l’escola de formació de quadres del partit a “les planes de Renderos” a les afores de la mateixa capital per entrevistar-me amb el seu director.

Mes de 200 militants del partit esperaven l’obertura de l’escola per participar a les diferents activitats del cap de setmana, cadascun d’ells s’ha dirigit al seu lloc i han començat les diferents xerrades formatives. Mentre he mantingut una llarga reunió amb el seu director i responsable de formació.


El FMNL es troba molt entusiasmat però serè davant la possibilitat de guanyar per primera vegada després dels acords de pau, les properes eleccions presidencials, sabedors de la dificultats i de les no sempre democràtiques actuacions del partit de la dreta ARENA (actual partit de govern) s’estan preparant a consciència.


No tenen ni els diners, ni mitjans de comunicació, la seva aposta és el contacte directa amb la gent, tenen previst visitar la majoria de famílies salvadorenques, per això estan en plena preparació de la campanya, és la manera que creuen poden arribar a guanyar les eleccions.


La visita continua anant cap a SUCHITOTO, amb alcaldia del FMNL, un bonic municipi al costat d’un gran llac artificial, un municipi que conserva la seva història i que està situat en una de les zones de mes activitat durant el conflicte civil dels 80 (1980-1992), un zona castigada per l’exercit i pels esquadrons de la mort i on vaig quedar sorprès per la vitalitat del seu alcalde, compromès amb el seu poble.


M’ha fet signar en el llibre d’honor i desprès d’una explicació del treball realitzat i de les seves mancances m’ha acompanyat en la visita al centre històric i ens ha convidat a dinar al costat del llac, en un espai propietat municipal on les persones i alguns incipients negocis turístics és guanyant la vida.


A la tarda i de tornada cap a la capital ens hem aturat al “Cerro de Guazapa” on es celebrava el 5 festival de record de les víctimes del conflicte i d’una de les matances més sagnats fetes per la dictadura, cançons de lluita, fotografies d’aquells dies, una llista amb el nom de les dones assassinades, una diada de recuperació de la memòria històrica (i diuen que a l’Estat Espanyol tenim una llei de memòria històrica, quina ironia, i després volen donar lliçons) emocionant.........

1 comentari:

Anònim ha dit...

un debat interessant, i un model a tenir en compte.