12 de gener 2008

(259) El Salvador i el FMLN (1)

Estic a El Salvador per mantenir contactes amb els representants del FMLN (Frente Farabundo Martí para la Liberación Nacional) el segon partit d’aquest país i que desprès de 16 anys a l’oposició aspira a guanyar les properes eleccions presidencials el 2009.

El Salvador és el país més densament poblat de l’Amèrica Llatina i amb un alt índex de criminalitat. El narcotràfic i les bandes (les Mares o pandilleros) tenen una alta presencia en el país. El govern del partit dretà ARENA ha estat incapaç d’aturar aquesta violència que pot arribar a trencar el fràgil equilibri establert ara fa 16 anys a partir de l’acord de pau entre la guerrilla de FMLN i el Govern.


Vaig arribar ahir al vespre al país amb la noticia de l’assassinat de l’Alcalde (FMLN) i una col·laboradora seva del municipi d’Alegria, tirotejats per uns desconeguts mentre exercien la seva tasca, un exemple del drama que representa fer política des de l’esquerra en aquest petit país, t’hi jugues la vida permanentment.


El meu primer dia m’ha permès entrevistar-me amb diferents dirigents del FMLN, entre ells el candidat d’aquest partit a la Vice-presidència, Salvador Sánchez Ceren i el Vice-president de l’Assemblea Legislativa, el diputat Roberto Lorenzana. Tenen clar que es trobant davant una oportunitat històrica de governar i malgrat les dificultats (precisament aquesta tarda enterràvem al seu Alcalde d’Alegria) es creuen els seus ideals.


He tingut l’oportunitat de visitar la Catedral de Sant Salvador on està enterrat (inclosa la plaça on el dia del funeral és va produir una veritable matança) l’Arquebisbe Monsenyor Romero i l’església on va ser assassinat i on és troba un petit museu que recorda la seva figura i el seu sacrifici en la lluita contra las injustícies. Un exemple d’integritat i honestedat que sens dubte impacte.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

sempre sorprens. gracies per explicar les coses.

Anònim ha dit...

ànims Joan i sort