26 de juliol 2007

(139) SAFA, NYLSTAR..... o la desaparició d’un empresa vinculada a la història de Blanes

(139) Que queda d’aquella empresa que va tenir i ha tingut una presencia total en els darrers anys a Blanes? Una empresa que va configurar la sociologia del Blanes dels darrers anys, que va sobreviure a la guerra civil, a la dictadura i que morirà en democràcia fruit del capitalisme salvatge de l’actual economia globalitzada.

La SAFA que va tenir més de 3000 treballadors, que donava feina als municipis de tots dos costats del riu Tordera, va viure també dels favors del franquisme, tothom sap que els alcaldes blanencs del franquisme els posava i els treia la mateixa empresa, i en aquest sentit l’empresa i va guanyar molts diners d’aquesta situació privilegiada.

Per contrapartida, la SAFA va representar les primeres protestes obreres a la nostra ciutat i al seu entorn, l’enfortiment de CCOO i la naixença de líders sindicals i obrers (entre ells el Paco Frutos – PCE) que varen defensar els mínims drets dels treballadors.

Amb l’arribada de la democràcia, la globalització de l’economia ha anat portant la reducció del nombre de treballadors, jubilacions anticipades, reduccions de plantilla fins arriba la situació actual, on sembla que la part química de l’empresa, la més reduïda en nombre de treballadors pot continuar i la part tèxtil amb més de 200 treballadors que acaba de anunciar una suspensió de pagaments, un pas previ a una més que probable liquidació.

A la legislatura passada i com a regidor d’urbanisme vam portar al plenari la suspensió de llicencies per evitar que continués la segregació de parcel·les, l’empresa al·legava que la venta de patrimoni era una manera de donar supervivència a la mateixa, avui podem afirmar que això no és cert.

L’Ajuntament va aprovar una bona norma, i ara hem d’afrontar amb valentia la resta, l’empresa ha rebut molt de Blanes, ara al final del seu periple ha de tornar part del que ha rebut; els terrenys de l’antiga SAFA són molt importants pel futur econòmic de Blanes i l’Ajuntament te el deure de pensar en el benefici global de la ciutat, l’Ajuntament té molta feina a fer.

10 comentaris:

Anònim ha dit...

reconec que el bloc d'en puig me supera, parla de tot i sense complexes, felicitats.

Anònim ha dit...

"...els terrenys de l’antiga SAFA són molt importants pel futur econòmic de Blanes i l’Ajuntament te el deure de pensar en el benefici global de la ciutat, l’Ajuntament té molta feina a fer." Joan Puig dixit.

Ya lo estas preparando... No Joan?
Es la parte del pacto oculto... No Joan?

Totxo i mes Totxo...

El temps dona o treu raons, i Joan, vas molt rapit, pensaba que tenies mes dignitat. M'has decebut

Anònim ha dit...

Que cara más dura Juan ito,preparando la tochana ya.Que poca verguenza tienes

Anònim ha dit...

En Joan Puig és el Regidor d'Urbanisme??? però no diu que està a l'oposició. Realment sembla el portaveu del nou govern, sempre ens adelanta notícies...

Anònim ha dit...

perque esquerra domina el nou govern, votar el psc es un desastre, es llençar el vot. marigo dimisió.

Anònim ha dit...

ERC no domina MANA i continuarà MANANT.

Anònim ha dit...

prefereixo que mani esquerra, que no pas uns resentits com marigó i el seu equip.

diu que avui fan roda de premsa, una altre roda de premsa de resentits.

valls sustitueix a marigo

Anònim ha dit...

Mandarle un carnet al Quim

Anònim ha dit...

i el d'uni a marigó.

Anònim ha dit...

Ensenyeu la famosa carta de Manuela de Madre i el famós carnet d'Unió de Marigó.TOT UN INVENT