25 de juny 2007

(114) Visitar una “mara” la pobresa extrema i el contrast a la ciutat d’Antigua


(114) Avui hem continuïtat el viatge organitzat per la Secretaria d’Estat de Cooperació a Guatemala, al mati hem assistit a la inauguració del fòrum EUROsociAL i desprès hem assistit a un dels moments més emotius i complicats de la visita.

Ens han portat al “Pont de Belice” per comprovar el projecte educatiu i laboral que desenvolupen diferents persones entre ells un jesuïta, programa que hi col·labora entre altres el Principat d’Astúries, és un intent d’evitar que els joves es vegin obligats a incorporar-se a les “mares” (bandes nascudes a centre Amèrica de gran violència).
El paisatge desolador, en un barranc que aboca a un riu (anomenat riu de la mort, lloc habitual on s’abandonen els cossos sense vida de la més brutal violència sense sentit) centenars d’habitatges, per dir-ne alguna cosa, on viuen centenars de persones en unes pèssimes condicions, aquí la vida val molt poc, us ho puc assegurar.

La brutícia, la manca de salubritat, el poc espai i les difícils condicions t’aboquen a confirmar que en llocs del món, la vida val molt poc o quasi res.

Per contra a la tarda hem anat a la ciutat d’Antigua, una meravellosa ciutat, preparada turísticament i centre d’activitats, sembla estrany, molt estrany que les diferencies existeixen en tant pocs quilometres.

Avui, desprès de reunir-nos amb els diferents partits polítics que es presenten a les properes eleccions a Guatemala, iniciarem el viatge de tornada via Mèxic amb destinació a Madrid, sens dubte un viatge ple de contrastes i a la mateixa vegada contradictori.

6 comentaris:

Anònim ha dit...

aprofitat que ja et queda poc

Anònim ha dit...

El comentari anterior està fora de lloc!

Anònim ha dit...

Jo no sóc favorable a aquests viatges, però quan el viatge el fa un diputat/ministre socialista a les Filipines o un tinent d'alcalde d'EUiA a Gàmbia, el primer comentari "aprofita't, que ja et queda poc" s'hauria fet??

Sigui com sigui, he dit que no sóc partidari d'aquests viatges, ni de diputats, ni de regidors ni de consellers de CAP partit.

Anònim ha dit...

Aquest viatje forma part de la tasca de Puig com a diputat, que pasa que quan Marigó viatje no pasa res o salmeron va gambia, quina cara, uns si altres no,

per cert Puig ho explica, ho parlar clar

Anònim ha dit...

Això de “aprofitat que ja et queda poc” ... es una amenaça?
Que fàcil es amenaçar des de l’anonimat.
Es típic dels sectaris, i dels mal perdedors, culpabilitzar als altres de les errades pròpies.

Anònim ha dit...

Convidat a viatjar per l'Estat espanyol i sota pavelló espanyol.

No em van la caritat, caramelets o "parches" (pan para hoy y hambre para mañana).

El que em va més és tenir més ben endreçada, lliure i sobirana casa meva, perquè així, el dia de demà, com a Estat propi, podré fer 50 vegades multiplicades més força per a ajudar amb canyes de pescar potents i no peix que té duració limitada.

En Joan ha fet aquest viatge. I ara aquella gent viu millor?? (cal recordar que Guatemala, Nicaragua, Honduras, El Salvador, Panamà, Costa Rica, Mèxic, Belize..... tot Sudamèrica, etc.... són uns quants habitants).....