14 de setembre 2007

(174) Un record per Lluís Maria Xirinacs

Esquerra de Blanes presentarà en el proper ple municipal del dia 24 de setembre una moció de record i homenatge al polític i pensador Lluís Maria Xirinacs.

Proposarem al plenari municipal nomenar un carrer o espai públic de Blanes a la seva memòria com acte d’homenatge a una persona compromesa, coherent i ferma defensora de les llibertats del nostre País.

Esperem que la resta de forces polítiques doni suport a la moció i Blanes segueixi l’exemple d’altres municipis catalans i Xirinacs tingui el mínim que es mereix.

22 comentaris:

Anònim ha dit...

Ara caldrà veure si el PDB i PSC coincideixen.

Anònim ha dit...

a veure que faran els progres.

Marigó dimissió

Anònim ha dit...

Un carrer per Xiri, no per botiflers.

Anònim ha dit...

(extractes del discrus de Xirinacs al Fossar de les Moreres l’any 2002, dos anys després de l’assassinat d’Ernest Lluch)

Ara vull entrar en un tema curtet, però important, que ningú me l'ha dictat. L'organització d'aquest acte no té cap responsabilitat del que jo digui. No m'han posat condicions de cap classe. Ho dic jo, sota la meva responsabilitat. Es tracta del terrorisme. Jo em sento en aquest moment amb els peus assentats damunt dels ossos de terroristes, d'aquella gent que va defensar per les armes Catalunya i els Països Catalans. Perquè també van caure, alguns abans i alguns després, la resta dels Països Catalans, sota el Borbó francès o espanyol. Em refereixo a aquells que van defensar la nació per les armes i que avui dia els homenatgem. L'Ajuntament de Barcelona ha fet un pebeter aquí, unes coses molt boniques. Són terroristes perquè van lluitar amb les armes per defensar el seu país, com fa ETA.

....

Gandhi deia que el no violent no pot tractar amb neutralitat les parts d'un conflicte violent: l'agressor és l'enemic, l'agredit és l'amic, tot i que sigui violent. Jo he intentat tota la vida lluitar per la via no violenta. Però declaro aquí i ho dic ben alt, per si hi ha algun policia o algun fiscal: em declaro enemic de l'Estat espanyol i amic de la ETA i de Batasuna.

...

És essencialment diferent. I, a més a més amb estils diferents. ETA, com que està en guerra, mata però no arrenca ungles. Jo he estat a la presó amb gent d'ETA amb ungles arrencades. ETA no tortura. ETA mata els que considera els seus enemics, però no tortura. En canvi, Lasa i Zabala van morir torturats. ETA posa bombes en un lloc on es pot ferir gent que no sigui militar o no sigui relacionada amb els opressors, però avisa.

....

(fets del 22 de novembre de 2000)

“El día 22 de noviembre de 2000 ETA acaba con la vida del profesor de la Universidad de Barcelona y ex-ministro socialista de Sanidad, Ernest Lluch Martín, un hombre catalán y demócrata por los cuatro costados. Dos terroristas esperaban ocultos entre las columnas del aparcamiento de su casa, en Barcelona. Cuando salió del coche, se acercaron a él y le dispararon un tiro en la cabeza. Una vez en el suelo, lo remataron con un tiro de gràcia”

.....

Després de llegir això, hem d’entendre que Xirinacs està d’acord en “eliminar enemics de les llibretats com Lluch?” Està molt bé, no el van torturar, el van matar directament!!! Quin detalls aquests etarres amics de Xirinacs!!!!

Joan, com ho podem explicar tot plegat? Com li expliquem als nostres fills que aquest carrer porta el nom dels que van reventar el cap d’un professor del qual alguns blanencs hem estat alumnes?

Anònim ha dit...

No seais tan hipocritas.La diferencia es que este es un estado de derecho guste o no con una constitución votada y aprobada por una amplia mayoria(No por mi por cierto)y un estatuto de autonomia refrendado en las urnas,(ese si por mi)por amplia mayoria tambien y esa es la base de un sistema democrático.Vosotros quereis entrar en todos los juegos y eso n o puede ser.O sistema democratico y con esas reglas nos movemos o fuera del sistema,que tambien se puede(a lo mejor resultaria máas respetable),pero dentro y fuera no.Eso es de una falsedad tremenda.Casi tan ventajista como lo de los 50 puntos.

Anònim ha dit...

Si aquesta moció hagés estat introduïda en el Ple a proposta del PSC (PSC-PSOE), no hi hauria cap dificultat, ja estaria aprovada "abans de baixar de l'autobús".

Recordar que el PSC (PSC-PSOE), en el moment de la mort de Xirinacs, i a través de diversos dirigents i membres socialistes, va donar diverses mostres no només de condol, sinó també de comprensió per la vida, trajectòria i obra de Lluís Maria Xirinacs.

Xirinacs, durant el total dels seu més 70 anys de vida, va ser PACIFISTA fins el moll de l'ós, irrenunciablement pacifista, mai no va proposar l'ús de la violència, mai.

ES POSSIBLE SER "AMIC" D'UN LLADRE, D'UN ASSASSÍ O D'UN BOIG, PERÒ AIXÒ NO VOL DIR QUE UN MATEIX SIGUI LLADRE, ASSASSÍ o BOIG.

Això no vol dir que sigui "recomanable" ser amic d'un lladre, d'un assassí o d'un boig.

Ni jo sóc amic de cap terrorista, ni tampoc ho recomano.

Però el fet de ser amic d'un assassí, no significa que un sigui automàticament assassí, ja que, si seguissim per aquesta temible regla de tres, tots els socialistes serien lladres i assassins per ser amics del lladre Luis ROLDÁN i de jefe de banda assassina (GAL) José Barrionuevo.

Aquest postulat, aquesta regla de tres, portaria a la irracionalitat més absoluta.

Le mateixes paraules de Xirinics aquí llegides, deixen ben clar el seu tarannà pacifista, com Gandhi, preconitzador de la via no-violenta (encara que a la India també hi havia altres faccions que preconitzaven les armes, Gandhi, des de la complicitat, lluitava perquè abandonéssin les armes, Xirinacs també).

Cal recordar les vagues de fam de Xirinacs?? Cal recordar l'estada la presó de Xirinacs?? Cal recordar que va ser proposat per al premi Nobel de la Pau. Xirinacs, apòstiol de la no-violència.

Si la moció hagués estat proposada pel grup municipal del PSC (PSC-PSOE) i no per ERC, la moció ja estaria aprovada.

Tots tenim al cor l'Ernest Lluch, condemnem amb tota l'energia el seu assassinat, i valdria la pena també recordar tots aquells quasi 1.000.000 de persones assassinades entre 1936 i 2007, assassinats que s'han comès en nom de la bandera espanyola rojigualda que avui ha fet seva com a senyal d'identitat propia el Partit Socialista.


No volem "imperi espanyol" i violència, com passa ara.

Aspirem i volem Pau i Independència.

Anònim ha dit...

Henry Kissinger també va ser proposat per al Nobel de la Pau....i li van donar!!!!!!

Anònim ha dit...

El premi Nobel de la pau és el premi Nobel de la Pau.
Es poden haver equivocat amb Henry Kissinger, com quan el van proposar per a Menahem Begin o Djasser Arafat (deixa'ls córrer), però això no manlleva el prestigi global i general d'aquesta distinció de l'acadèmia sueca al llarg de tot un segle.

Vull recordar, com a petit exemple (però n'hi ha més), que el socialdemòcrata (equivalència socialista) suec Olof Palme, també vilment assassinat (com el milió de morts víctimes de l'imperialisme espanyol), el socialdemòcrata suec Olof Palme no recordo si fou Premi Nobel, o bé hi va ser proposat, com Xirinacs.

S'ha de jutjar a les persones per la seva trajectòria general, en el cas de Xirinacs, pels seus 70 i escaig anys de vida, no pas per la descontextualització d'unes, ben segur, desafortunades paraules que en un moment donat va pronunciar.

Jo mai comparteixo ni compartiré aquelles paraules de Xirinacs de "ser amic de...", però això no treu que ell sempre va ser pacifista i que tota la seva vida va lluitar per la no-violència, per la justícia social i l'alliberament nacional del seu poble i de totes les persones que hi vivim......... i precisament els únics violents no són ell..., sinó són ETA, el GAL, i l'aparell repressor de l'Estat.
No oblidem tampoc el terrorífic article 8 de la Constitució espanyola, que expressa violència i terror elevats a la màxima expressió institucionalitzada.

¿Com és possible que encara no s'hagi portat a cap tribunal de justícia aquest article 8 de la Constitució espanyola, per ser un article que legalitza i fa apologia del terrorisme??

Anònim ha dit...

Menys tonteries, xirinacs era un patriota i jo estic d'acord, alguns carrers de Blanes estan per esborrar, són noms d'infausta memoria

Anònim ha dit...

Xirinacs un carrer a Blanes, s'ho mereix

Anònim ha dit...

Pau és el missatge de xirinacs, és mereix un carrer, i per cert Marigó a l'infern per cremar el Vilar,

Anònim ha dit...

Marigó dimissió per carregar-se el vilar.

On son valls i arjona defensors de Pinya de rosa

Anònim ha dit...

UN carrer per xirinacs, és el minim que demanem.

Xirinacs s'ho mereix.

Anònim ha dit...

Marigó plega per traïr al teu poble.
Prou de fer mal a Blanes.

Anònim ha dit...

Val més un xirinacs que la majoria de polítics que amguen alló que veritablement creuen.

L'Alquimista ha dit...

En els temps que estem vivin Xirinacs es una bona referencia per la PAU

Anònim ha dit...

abans un xirinacs que 10 marigos

Anònim ha dit...

Endavant i força,i una cosa més malgrat tot crec que trovarem a faltar la teva tasca

Anònim ha dit...

Cal exigir responsabilitats a Marigó i preguntar si tots els socialistes (sector plataforma pinya de rosa) hio estan d'acord.

Anònim ha dit...

Ja m'agradarà veure la cara dels del PDB quan proposeu aquesta moció. Es fotaran a riure i votaran en contra, com ja van fer amb els 'papers' de Salamanca.

Anònim ha dit...

Si algú votés en contra, quedaria ben retratat. Jo crec que la moció s'aprovarà per unanimitat per part de tots els grups.

Anònim ha dit...

Vaig estar al fossar el dia del enterrament del lluitador xirinacs, es el minim que podem fer per ell que tingui un lloc a la nostra vila, la lluita continua.. VISCA LA TERRA LLIURE!!