30 de juliol 2008

(458) Akasvayu, la fi d'un engany

Carta publciada avui al Diari de Girona

Quants diners reals ha invertit l´empresa en el bàsquet gironí? Cal que una auditoria defineixi clarament quina ha estat la gestió i quin és el deute total i qui l´ha generat. Qui pagarà aquests plats trencats?Com a soci del Bàsquet Girona, em sento enganyat pels gestors del darrer projecte, de cop i volta les grandeses dels propietaris de la immobiliària Akasvayu s´han convertit en fum, ni tan sols afronten els seus propis compromisos.

Estem parlant que una mala gestió ha comportat un augment considerable del deute que ha fet inviable un projecte fet amb esforç. Qui va portar la totxana especuladora a Girona és copartícip d´aquesta greu pèrdua per a les nostres comarques.

L´esperit dels empresaris gironins que van permetre portar el bàsquet de primera a Girona, (Valvi i Casademont i altres) era un esperit sa, arrelat a la cultura de l´esforç, a la cultura dels emprenedors. Avui recordant l´hemeroteca de l´arribada de la gent de l´empresa Akasvayu (amb el PSC al darrere, avui s´han amagat) es pot comprovar l´engany de les seves promeses, semblava que la grossa havia arribat a Girona i tot a canvi de res.

Es consolida el fracàs d´aquesta opció emparada en una bombolla immobiliària que li ha esclatat a les mans. Recordo que un dia parlant amb una persona influent a Girona em deia: «Són una gent encantadora, no demanen res a canvi» i li vaig dir «m´estranya?».

La crisi de la totxana ha impedit un procés especulatiu i ha demostrat la poca consistència del patrocinador. Les diferents administracions han complert amb escreix els seus compromisos, l´empresa no, i ara toca clarificar els números, el deute generat i qui pagarà tot aquest desgavell.

29 de juliol 2008

(457) La mala consciència del PSC a Blanes







El que va impedir en la passada legislatura, ho ha acabat aprovant avui, val més tard que mai

Avui el plenari municipal ha aprovat per quasi unanimitat l’aprovació inicial del pla general de Blanes, tant sols una inexplicable abstenció dels companys d’EUiA.

Crec sincerament que aquesta aprovació demostra i deixa amb el cul a l’aire als companys del PSC que es van omplir la boca de donar les culpes d’Esquerra i avui s’ha demostrat que quan podem treballar ho fem. I el que es podia haver aprovat a la passada legislatura, ha tingut que esperar aquesta per la lamentable actitud de bloqueig del PSC.

Vull destacar l’importància d’aquesta aprovació, desprès de molts anys d’intentar-ho i fracassar en l’intent, s’ha aconseguit, aquest va ésser un dels punts claus de l’acord amb CiU, i el treball fet per la nostra regidora, la Conxita Boldú ha donat els seus fruïts.

Un pla general que a partir del setembre estarà a exposició pública i serà l’hora de que tothom pugui dir la seva, serà l’hora de continuar un treball que vaig tenir l’honor de començar a la passada legislatura (malauradament l’incompliment d’un acord signat per part del PSC ho va impedir) i que avui ha fet un pas important.

20 de juliol 2008

(456) Inauguració de la biblioteca arxiu de la Casa del Poble


Més de cent persones ompliren el primer pis de la Casa del Poble per assistir a la inauguració de la biblioteca arxiu de l’entitat. Després de més de dos anys de treballs dirigits per la Cristina Fernández i subvencionats per la Direcció General del Memorial Democràtic s’ha donat per finalitzada aquesta primera fase.

A partir d’avui la biblioteca arxiu de l’entitat és consultable i posa a l’abast de tot aquell que hi estigui interessat un conjunt de llibres i documents prou interessants.


19 de juliol 2008

(455) “Si la classe política del país no pot aguantar un programa com aquest, és que tenim una democràcia molt justeta”


Aquestes paraules pronunciades en el seu comiat per Antoni Bassas me donen peu a la següent reflexió. Per endavant haig de dir que he estat i soc crític amb Antoni Bassas, ho soc per entendre que encara era poc ambiciós nacionalment i que masses vegades la sociovergència tenia amplia cabuda en els seus programes, però reconec ésser un seguidor habitual del seu programa al llarg d’aquests catorze anys. M’ha donat eines per pensar i li agreixo el seu treball i la seva dignitat davant el final d’etapa.

“Pel be del País, espero seguir comptant amb tu.”

Per això tinc la sensació que la seva no renovació ha estat una clara victòria de la crosta, però de la crosta socialista (Joan Ferran i Manel Mas, mai han estat advertits pel seu partit per desprestigiar els mitjans públics d’aquest País) que te afanys de convertir-se en monopoli en el control del poder.

Tinc la sensació que anem cap a un país regentat per mediocritats, per gent habituada al si ministre, veure com ahir cap dels mes de mil delegats del PSC en el seu congrés s’atrevia a ni tant sols abstenir-se en l’informe de gestió del seu Secretari General, demostra que cada cop la política és per qui abaixa el cap i diu si amen a tot. Ni en els congressos del Partit Comunista soviètic o xinès o vietnamita és produïa tanta falsa unanimitat, no és fiable en democràcia, un partit on els seus delegats no és mouen un pel de la fotografia oficial.

Altres professionals de la casa han petit semblants conseqüències, són incomodes per un poder establert, Rita Marzoa ha estat un altre exemple en els darrers anys, tenir un programa d’abast PPCC, avui és un impossible, i més encara quan veus des del sud que els socialistes del País Valencià, es venen el País i des del nord és produeix el silenci.............

17 de juliol 2008

(453) “El català, llengua comuna” una resposta democràtica

Aquest manifest signat per la majoria d’entitats d’immigrants del nostre País, confirma l’estrepitós fracàs de la “jihad hispànica” i els seus acòlits, que busquen la manera de tancar la campanya, que ja comença a perjudicar els seus patrocinadors

Ni la gent del PP signa “el Manifiesto de la lengua común,” la nova presidenta del PP a Catalunya, la blanenca Sánchez Camacho, diu a la Vanguardia "No firmaré el manifiesto del castellano, no es necesario" Una prova més de l’autèntic fracàs i el ridícul de la gent que la signat.

Als col·legues de e-noticies: els hi confirmo amb totes les meves conviccions l’engany al que han estat sotmesos alguns dels famosos a l’hora de signar “el manifesto.” Avui puc afirmar que a igual que la cantant Luz Casal és va retirar, altres estan en el mateix camí.

De totes maneres, en cap cas vaig instar al boicot, vaig reclamar la meva llibertat per ignorar-los, per no llegir, escoltar o veure personatges que signen mentides, i com a demòcrata, reconec el dret a equivocar-se i per tant a rectificar, i com que crec que Iker Casillas, és una persona intel·ligent, estic segur que el Manifiesto ell no l’ha signat.

Finalment, no me desdic de l’estona que alguns vam compartir a Madrid amb l’Iker Casillas, me va semblar una gran persona i que a més va voler escoltar i opinar, per això dic el que dic.

15 de juliol 2008

(452) La Monarquia s’amaga davant els problemes dels treballadors

En tres mesos, de l’eufòria a la desídia, d’una placa a una expulsió.

El 28 de març tot era alegria a la multinacional catalana SIMON per la visita dels Prínceps d’Astúries a la nova factoria del grup a Girona, concretament al Polígon Industrial de Riudellots, una inversió de mes de 17 milions d’euros.

Pocs mesos després, de l’alegria als problemes, més de 150 treballadors de l’empresa és manifesten a Olot per oposar-se a l’expedient de regulació d’ocupació que deixarà al carrer a més de 80 treballadors de la multinacional catalana.

Però aquest cop, els prínceps no han aparegut, i el problema ha quedat en mans dels treballadors, en tres mesos s’ha passat d’una important inversió a un intent d’estalviar-se quatre euros per evitar pagar unes jubilacions anticipades i dignes.

Tampoc en cap mitjà de comunicació he vist una relació d’aquestes dues noticies, els hi recomanaria als treballadors una gestió propera a la monarquia, crec sincerament que els hi podria donar joc. Que la visita feta en el seu moment serveixi per fer justícia. Amb els diners que va costar la visita reial, podrien dignificar els pagaments als treballadors.

11 de juliol 2008

(450) Soc d’en Laporta

“He estat uns dies sense actualitzar els blocs, la defensa d’un model de partit (obert, valent i innovador) a les Comarques Gironines m’ho ha impedit, espero ben aviat poder-ho explicar”

Vaig donar suport a Joan Laporta, el vaig votar i vaig votar contra la moció de censura, fins i tot vaig participar amb reunions entre Esquerra i ell mateix per parlar de la seva candidatura, i ell ha acomplert el que va dir, ha donat impuls nacional al Barça. Se l’ha jugat pel país i com diu Víctor Alexandre “el poble català se sent culpable quan provoca l’enuig t’Espanya i, en canvi, experimenta un plaer morbós cada cop que observa la caiguda d’un dels seus"

A Joan Laporta no li perdonen el seu compromís amb el País, i amb l’excusa dels seus errors (qui no fa errors quant pren decisions?) el volen eliminar, jo malgrat tot segueixo desitjant una foto amb Joan Laporta (Montilla i Mas també?), a les verdes i a les madures. Des d’aquestes ratlles expresso la meva solidaritat amb ell, jo també he patit l’ira dels nacionalistes espanyols, però el que més me rebenta és que els d’aquí és creguin la versió nacional espanyola.

Encara avui la gent és creu que tinc una demanda d’Air Berlín, i que vaig assaltar la casa d’un conegut desinformador, el primer ni pebrots per fer-la i en el segon cas el Tribunal Suprem me va donar la raó, però és igual, l’odi pot més que la raó.

Malauradament, si tornen guanyar els de sempre, s’haurà acabat el Barça com a referent nacional, les ajudes al català, a Tv3, a les bressoles, a la cultura, a la dignitat nacional, per això en aquests moments expresso la meva solidaritat.

Per últim, que TV3 doni veu a personatges com Minguella (traficant de jugadors) o Marius Querol executiu d’una empresa periodística amb grans interessos econòmics a Can Barça me sembla escandalós.

03 de juliol 2008

(449) Manifest contra el cinisme dels botxins

De Toni Cucarella aquest manifest

A la vista de la pobra resposta que ha obtingut entre la nostra classe política i intel·lectual el Manifiesto por la Lengua Común i la declaració de l'Académie française, he fet un manifest propi amb una argumentació prèvia. Si trobeu que val la pena, el passeu.
ENS NEGUEM A SER EXTERMINATS “DEMOCRÀTICAMENT”

Han coincidit en el temps dues iniciatives que s’han expressat públicament contra l’existència del català: la declaració –recolzada unànimement per tots els seus membres– de l’Académie française contrària al reconeixement legal del català dins la Constitució francesa i el Manifiesto por una Lengua Común impulsat per intel·lectuals nacionalistes espanyols, amb el suport de partits polítics i fins i tot d’una cadena de televisió.

Dues iniciatives que si les comparem amb atenció veurem que totes dues són, en essència i en substància, producte d’una idèntica mentalitat totalitària i exterminacionista. Ambdues atorguen als idiomes espanyol i francès caràcter cohesionador de les respectives nacionalitats, “forjador” en la declaració de l’Académie: «Depuis plus de cinq siècles, la langue française a forgé la France.» Més i tot, afirma que el reconeixement d’una mínima presència legal del català solsirà la identitat nacional francesa: «…les députés ont voté un texte dont les conséquences portent atteinte à l’identité nationale».

Acadèmics francesos i intel·lectuals espanyols comparteixen frisança comuna que prové de concepcions nacionals també similars. És el concepte superb i uniformador de la “grandeur” per a la nació francesa i de l’“imperio” per a la nació espanyola. Concepcions nacionals clarament tancades, excloents i obligatòries, de rància herència colonialista, atès que estan fonamentades en la imposició d’una part –la metròpoli dominant– sobre les altres –les colònies dominades–. Dit a la manera del Decret de Nova Planta, imposen el seu concepte nacional «por el justo derecho de conquista». Terminologia d’un referent històric que tot sovint nosaltres oblidem, però que ells, fidels als seus instints totalitaris, “conquistadors”, ni obliden ni abandonen. Bé ho remarquen els intel·lectuals del Manifiesto que «no se trata de una desazón meramente cultural […] sino de una inquietud estrictamente política». Com ells mateixos reconeixen, no està en perill l’existència de l’espanyol, sinó la seua condició de llengua de rang políticament superior en els territoris que foren conquerits i reconquerits per la força de les armes.

En tots dos casos, fan servir el maniqueu argument que només a través de l’obligatorietat constitucional del francès i l’espanyol és possible la conviència democràtica, i que la imposició d’una llengua única en tots els àmbits de la vida social i política de les respectives nacions és garantia de drets democràtics. És una argumentació tan fal·laç com maliciosa, i tan mesquina que provoca repugnància, per ser tan vulgar la manipulació en què s’empara: «…en España hay diversas realidades culturales pero sólo una de ellas es universalmente oficial en nuestro Estado democrático. Y contar con una lengua política común es una enorme riqueza para la democracia» «…lengua principal de comunicación democrática en este país»… Goebbels se sentiria ben orgullós i desvanit de comptar com a deixebles aquests Azúa, Savater, Pombo i companyia, malentranyats manipuladors de la realitat amb ominoses finalitats polítiques.
Però encara provoca més repugnància el cinisme infame que traspuen totes dues declaracions. Sona a burlesca quan afirmen reconèixer que les anomenades “llengües regionals” són un patrimoni «merecedoras de protección institucional como patrimonio compartido» «Les langues régionales appartiennent à notre patrimoine culturel et social. Qui en doute?» Però tot seguit, amb mà de ferro, marquen els límits d’aquest reconeixement, per a sentenciar-les com a llengües de categoria inferior, útils solament per al folclore i la reclosa vida en família. Li neguen, doncs, el dret, diguem-ho així, de la igualdat de drets. El dret superior, que per a l’espanyol i el francès emanana de les respectives i sagrades constitucions, «droit des droits», és vulgar imposició del dret de conquesta. Els intel·lectuals del Manifiesto en diuen «asimetría entre las lenguas españolas oficiales». Invent lingüístic que vindria a ser com aqueixa coneguda burlesca que es fa servir per a justificar els privilegis injustos, i que diu que en democràcia tots són iguals, però alguns són més iguals que altres. L’asimetria que ells diuen és un eufemisme, és clar: cal entendre-hi superioritat lingüística, diferenciació política entre llengües de primera i llengües de segona, entre llengua superior de la metròpoli i llengua inferior de la colònia: «La lengua castellana es COMUN Y OFICIAL a todo el territorio nacional, siendo la única cuya comprensión puede serle supuesta a cualquier efecto a todos los ciudadanos españoles» «Las lenguas cooficiales autonómicas deben figurar en los planes de estudio de sus respectivas comunidades en diversos grados de oferta, pero nunca como lengua vehicular exclusiva.» «…las comunicaciones administrativas, la información a la ciudadanía, etc... en dichas comunidades (o en sus zonas calificadas de bilingües) es recomendable que sean bilingües pero en todo caso nunca podrán expresarse únicamente en la lengua autonómica» «LOS REPRESENTANTES POLITICOS, tanto de la administración central como de las autonómicas, utilizarán habitualmente en sus funciones institucionales de alcance estatal la lengua castellana lo mismo dentro de España que en el extranjero, salvo en determinadas ocasiones características». En cap país del món, ningú no vol ser ciutadà de segona categoria, ningú no vol parlar la llengua dels vençuts; és preferible fer servir la llengua que té els drets superiors, la llengua de la metròpoli, la llengua dels vencedors. No han inventat res de nou. És la vella història sempre.

Diuen els intel·lectuals espanyols del Manifiesto que «las lenguas no tienen el derecho de conseguir coactivamente hablantes ni a imponerse como prioritarias en educación, información, rotulación, instituciones, etc... en detrimento del castellano» Si s’apliquen aquesta llei seua hauran de desdir-se del seu Manifiesto, perquè del contrari cauen en una flagrant contradicció. No debabes han volgut oblidar, perquè no convé a la seua persistent mentida, que la presència de l’espanyol i del francès als Països Catalans en detriment del català propi i secular s’ha aconseguit a través de la continuada coacció, com ara aquella “instrucción secreta” als corregidors borbònics «...pero como a cada Nación parece que señaló la Naturaleza su idioma particular, tiene en esto mucho que vencer el arte y se necesita de algún tiempo para lograrlo, y más cuando el genio de la Nación com el de los Catalanes es tenaz, altivo y amante de las cosas de su País, y por esto parece conveniente dar sobre esto instrucciones y providencias muy templadas y disimuladas, de manera que se consiga el efecto sin que se note el cuidado...» i tants altres exemples: «¡Soyez propes, parlez française!» «¡Hable usted en cristiano!» «Hable bien. Sea patriota, no sea bárbaro. Es de cumplido caballero, que usted hable nuestro idioma oficial, o sea el castellano. Es ser patriota. Viva España y la disciplina y nuestro idioma cervantino. ¡¡Arriba España!!» Caldrà recordar encara als eminents intel·lectuals espanyols de quin femer acostat en el temps provenen els arguments del seu Manifiesto, com ara aquests del cèlebre Luis de Galinsoga: «Todos los españoles debemos hacer estas tres cosas: pensar como Franco, sentir como Franco y hablar como Franco, que hablando, naturalmente, en el idioma nacional ha impuesto la Victoria». Són també hereus ideològics d’aquell altre personatge, republicà espanyol exiliat, Salvador de Madariaga, que va trobar positiva la victòria franquista si resolia el “problema catalán”. I ja sabem com resolia els problemes el criminal règim franquista. Aquests intel·lectuals del Manifiesto, també aplaudiran una dictadura qualsevol si fa el que ells, tan delicadament democràtics, anhelen: exterminar-nos.


MANIFEST CONTRA EL CINISME DELS BOTXINS

Els intel·lectuals espanyols del Manifesto i els jacobins francesos de l’Académie no poden suportar l’existència del català. Heus ací el motiu vertader de la seua compartida «desazón». Ens voldrien morts, lingüísticament parlant. Voldrien que el català fóra ja una llengua morta, anorreada «por justo derecho de conquista». I en veure que encara és viva arreu dels Països Catalans, neguitegen.

El Manifiesto i la declaració de l’Académie són diàfans exemples d’un nacionalisme xenòfob i excloent, inspirat en conceptes irracionals de superioritat lingüsitica i cultural. Són propers a ideologies intolerants basades en la superioritat racial com ara el nazisme i l’apartheid. Totes dues inciatives són exemple d’un nacionalisme exterminacionista que no dubta a subvertir i manipular els valors democràtics per tal de justificar els seus objectius. El que pretenen és mantenir una injusta i ominosa diferència entre llengües superiors i llengues inferiors, i justificar sense contrició democràtica el dret de les primeres a fer desaparèixer físicament les llengües per ells considerades inferiors. No és altra situació, doncs, que aquella de vencedors i vençuts, de la metròpoli i la colònia, i de la imposició –encara!– dels detestables drets de conquesta.

És miserable i mesquina la tergiversació de la realitat lingüística que fan dels Països Catalans. És per a nosaltres un dret democràtic irrenunciable conservar el nostre català com a llengua pròpia i única als Països Catalans, per a la qual cosa invoquem el mateix dret que tenen, posem per cas, un parisenc a viure íntegrament en francès a París o un sevillà o un madrileny a viure en espanyol en els seus respectius territoris, sense haver de patir interferències ni imposicions de llengües alienes imposades ací per interès polític.

Donar suport i justificar els esbiaixats arguments del Manifiesto i de l’Académie és posar-se al costat del dret a l’extermini, i per tant acceptar com a germans ideològics el nazisme i l’apatheid criminals. Els intel·lectuals i acadèmics que han elaborat i subscrit sengles declaracions contra el català són més aviat mentalitats torbades per rancis deliris de superioritat nacional i lingüística. Hàbils en la tergiversació de la realitat, i per això avantatjats deixebles de les doctrines manipuladores del nazi Goebbels, han donat proves irrefutables d’una profunda misèria intel·lectual.

I val a dir ja estem farts. Farts de tantes i tantes lleis que han fet i fan contra el català. Farts que hagen mensypreat tantes persones que foren empresonades, torturades i assassinades per defensar el dret a existir del català. Farts que encara avui dia adreçar-se a un policia en català puga ser considerat delicte. Farts d'intel·lectuals pseudodemocràtics al servei de la mentida.
Nosaltres, ciutadants i ciutadanes dels Països Catalans, defensem el nostre dret irrenunciable a viure en català sense haver de demanar permisos, sense haver de ser considerats, a casa nostra, ciutadans i ciutadanes de segona categoria, i menys encara haver de ser titllats d'antidemocràtics per voler-ho i defensar-ho.
No caldrà demanar ací, de cap manera, que els estats francès i espanyol reconegen la seua secular intenció exterminacionista. No ens cal. No ens calen declaracions hipòcrites de dos estats que s’han fonamentat i construït sobre la destrucció i l’extermini dels altres pobles, perquè som conscients que aquesta intenció anorreadora forma part intrínseca de les seues respectives concepcions nacionals. I alguns dels seus intel·lectuals més conspicus han tornat a recordar-nos-ho.
Pel dret a viure en català als Països Catalans i contra el cinisme dels botxins espanyols i francesos.
Països Catalans, 29 de juny de 2008