11 d’octubre 2008

(501) Premi Nobel de la pau, un cant a la llibertat


“Martti Ahtisaari ha estat clau en múltiples processos d'alliberament nacional arreu del món” Namíbia i Kosovo son dos exemples de com l’exercici del dret a decidir com a mètode clau per la resolució dels conflictes.

Reprodueixo la noticia publicada a directe!cat i l’enllaç al diari Avui.

El mediador finlandès autor del pla Nacions Unides per a una independència de Kosovo amb supervisió internacional, Martti Ahtisaari, ha estat guardonat amb el Premi Nobel de la Pau 2008 i rebrà deu milions de corones sueques, un milió d'euros. Així ho ha anunciat aquest divendres el Comitè Nobel Noruec a Oslo, destacant els seus 'importants esforços per resoldre conflictes internacionals' en diversos continents i durant més de tres dècades, fent possible 'que hi hagi un món més pacífic' i 'fraternitat entre les nacions', seguint l'esperit d'Alfred Nobel. Ahtisaari, de 71 anys, va presidir Finlàndia del 1994 al 2000, i ja feia anys que era en les travesses per rebre el guardó.


Ahtisaari va fer de mediador, el 2005, en l'acord de pau pel conflicte d'Aceh, a Indonèsia, i els anys 1989 i 1990 en la independència de Namíbia. I, amb la seva organització Institut de Gestió de Crisi, fundada el 2000, o col·laborant amb altres institucions, també ha participat a 'buscar una conclusió pacífica' per als conflictes d'Irlanda del Nord, l'Àsia Central, la Banya d'Àfrica o, fins i tot, l'Iraq, subratlla el Comitè Nobel Noruec en un comunicat.El pare del pla de Nacions Unides sobre l'estatus de Kosovo competia amb altres 197 candidats a Premi Nobel, però ja feina anys que el seu nom sonava amb força. Ahtisaari va proposar com a única sortida per al problema de Kosovo que la llavors província de majoria albanokosovar s'escindís de Sèrbia i fos independent, tot i que temporalment amb la supervisió internacional.


Belgrad, com Rússia o el govern espanyol, va oposar-se a aquest pla, però Washington i Brussel·les van tirar-lo endavant amb el suport decidit de la majoria dels socis de la UE.L'exvicepresident dels Estats Units, Al Gore, i el president del Grup Intergovernamental sobre el Canvi Climàtic de la ONU, Rajendra Pachauri, van guanyar aquest guardó el 2007. L'hostatge francocolombiana de les FARC alliberada aquest 2 de juliol després de sis anys de captiveri, Ingrid Betancourt, també era candidata a rebre el Premi Nobel 2008.

4 comentaris:

Anònim ha dit...

algú me pot explicar els silencis de la premsa de blanes amb l'escandol del sr adell?
que té aquest senyor que no tenim la resta?
si ha fet una il.legalitat que la pagui. felicitats a la portaveu d'esquerra.

Anònim ha dit...

el sr adell és la societat benestant de blanes, la gent que mai entendra el protagonisme d'esquerra d'aquests anys, la gent que mai ha vist bé la recuperació de la casa del poble, gent mediocre envejosa

Anònim ha dit...

Si no he entendido mal, comparas Cataluña con Namibia y Kosovo. Bueno, viendo donde estaba Cataluña hace treinta años y donde está hoy, después de treinta años de nacionalismo de todos los pelajes, no me extrañaría que dentro de otros treinta la comparación que haces sea la más acertada.

Por cierto, he de decir que aunque me parezcas un tipejo impresentable tú al menos permites que se publiquen comentarios en tu blog, no como Pepiño Blanco, que además de impresentable es un cobarde.

Aquí dejo el desafío publico que le planteé a Mr. White

http://el-moscon-cojonero.tublog.es/archives/2008/10/13/las-preguntas-que-pepi-o-blanco-no-se-atreve-a-contestar

Anònim ha dit...

Por cierto ¿Por qué en vez de dedicarte a escribir estas chorradas no nos cuentas que te parece que el gobierno de Cataluña esté dispuesto a paralizar la ley de dependencia?¿Estás de acuerdo con esta medida?¿No lo estás?¿No os gusta por que es de dependencia y vosotros sois independentistas?¿Os la suda por delante y por detrás? Coño, di algo acerca del tema.

Y también podrías comentar algo acerca de lo que está pasando en la SEAT y en la FORD de Cataluña.